ZAKAJ JE ZDAJ PRAVI ČAS ZA NAKUP “DUTCH OVEN” (IN 14 JEDI, KI JIH LAHKO PRIPRAVITE)

V sodelovanju s portalom Kult Plave Kamenice vam prinašamo vrsto gastronomskih besedil. Na ta način vam želimo zagotoviti kompetentne, natančne in pravočasne informacije o svetovni gastronomiji. Serijo začnemo s temo litoželezne posode ali gus posode, na svetu bolj znane kot “dutch oven”, to je nizozemska pečica.

Razlog za to so zdaj tradicionalni Dnevi gusa, ki jih od 15. septembra 2020 prirejamo v vseh trgovinah LONCI & POKLOPCI by Bajde v Ljubljani in na spletni trgovini.

Konec maja je Hoferjeve supermarkete v Veliki Britaniji preplavilo tisoče kupcev. Še vedno praktično sredi karantene so ljudje pozabili na razmak in pandemijo ter odhiteli k nakupovanjem. Razlog? Hofer je dal v prodajo dutch oven po nenavadno nizki ceni. Prizore gneče med raznobarvnimi emajliranimi litoželeznimi posodami so prenašali vsi evropski mediji in se spraševali, zakaj se je občinstvo tako navdušeno odzvalo na kos posode. Toda za tiste, ki so nekoliko bolj sledili trendom, zlasti med karanteno, ni bilo nič čudnega.

Kako nakupovati v spletni trgovini in si priskrbeti do 50% popusta?

Kako je dutch oven prišel iz karantene kot zmagovalec

Če bo kaj v popularni kulturi ostalo simboli karantene, ko je ves svet moral ostati doma, bo verjetno peka kruha in dutch oven. Razlog ni le v tem, da je dutch oven najboljši način za peko kruha v običajni pečici, saj je videti, kot da je prišel iz domače peči. Posoda, ki jo je bilo nekoč mogoče najti le v omarah ambicioznih domačih kuharjev, je iz karantene prišla kot zmagovalka, ker nas je spomnila, kako pomembna je hrana, zlasti tista, ki ji namenjamo veliko pozornosti in časa, za naš občutek skupnosti, varnosti in osnovnega veselja do življenja. Meso lahko na primer popečete na sto načinov, ko pa iz pečice vzamete veliko vročo posodo, polno dolgo pečenega sočnega mesa, dobi druženje okoli mize povsem drugačna čustva.

Dutch oven

Dutch oven je pokazal, da ne gre le za drago težko posodo, ki jo boste nekajkrat na leto izvlekli, da bi v njej pražili piščanca, ampak vsestransko, učinkovito orodje za izboljšanje okusa in kakovosti vseh vrst jedi, od kvašenega kruha in kitajskih glaziranih pekovskih izdelkov do sladic (da, v dutch ovenu lahko pripravite genialne sladice).

Dutch oven je težka okrogla posoda s pokrovom, ki jo tesno zapre. Čeprav so narejeni iz različnih materialov, od keramike do aluminija, so najbolj iskani in najkakovostnejši dutch oveni tisti iz litega železa, predvsem emajliranega litega železa. Gastronomska zgodovina dutch ovenov je tako dolga in razvejana kot njihova trenutna uporaba.

Kako je lonec postal Nizozemec

Ime je dobil v Angliji, v podjetju Brass Works Company v Bristolu, ko je Abraham Darby leta 1702 z Nizozemske prinesel znanje o predelavi medenine. Darby je videl, da so Nizozemci namesto tradicionalnih glinenih kalupov za litje medenine uporabljali kalupe za pesek in tako dobili boljši zaključek posod. Ko se je lotil izdelovanja posode, je spoznal, da bi mu šlo bolje, če bi ulil cenejši material, in tako so bile posode iz litega železa, gusa. Vsi lonci s pokrovi, ki jih je Darby najprej naredil iz litega železa, so poimenovali dutch oven.

Svoji današnji obliki se je dutch oven približal v kolonialni dobi v Ameriki, ko so obrtniki začeli izdelovati plitvejše posode z nogami, ki so jih držale nad ogljem, in določen obroč na pokrovu, ki je oglje držal na vrhu posode, in mu tako preprečil zdrs v hrano. Oblika ravnega pokrova z obročem na dutch ovenu je pripisana Paulu Revereju. Za kolonialiste in priseljence je bil dutch oven dodaten kuhar v hiši.

V težkih življenjskih razmerah je bil en lonec, v katerem se je lahko kuhalo, peklo, dušilo in cvrlo ter včasih prihranilo čebulo in krompir, ko je bilo v shrambi prevroče, pravo odrešenje. Dutch oven je bil tako cenjen, da so ga ljudje v svojih oporokah prepustili svojim potomcem, včasih pa so vklesali imena dedičev, katerim bi pripadal njihov dragoceni spremljevalec v kuhinji.

Emajlirani dutch oveni iz litega železa so prvič postali priljubljeni na Nizozemskem konec 19. stoletja kot hit izdelka slavnega podjetja BK. Ko je ta proizvajalec izdal nekoliko lažjo različico, je dutch oven vstopil v novo dobo in pridobil množično priljubljenost, ki jo uživa še danes.

V teh dneh dutch oven doživlja novo renesanso. Od 15. septembra do 31. oktobra trgovine LONCI & POKLOPCI by Bayde, v seriji posvečeni kuhinjskim pripomočkom in posodi, odpira Dneve gusa. V posebni ponudbi v njihovi trgovina v Ljubljani in na spletni trgovini so poleg ponev in loncev iz litega železa tudi emajlirani pekači Lava in dutch oveni.

Kako izbrati dober dutch oven

Torej, če še nimate dutch ovena, je skrajni čas, da ga kupite. Ni vam treba kupiti najdražjih blagovnih znamk za resnično visokokakovosten dutch oven. Razmišljajte o funkcionalnosti. Dutch oven je poseben, saj lahko ure in ure vzdržuje stabilno temperaturo in vlago na celotni površini, kar omogoča postopno kuhanje in boljše rezultate, ne glede na to, ali gre za počasi pečeno govedino, zelenjavo ali testo. Emajlirani dutch oveni so bolj odporni na kisline in jih je lažje vzdrževati, najpomembnejše pa je, da globina in velikost ustrezata jedem, ki jih raje kuhate, zadostna debelina in kakovost litega železa ter na koncu pokrov, ki trdno in natančno sedi na posodi. Bodite pozorni na podrobnosti, kupite najboljšega dutch oven, ki si ga lahko privoščite, in dobili boste posodo za najrazličnejše jedi, ki vam bo zdržala celo življenje.

Kaj vse lahko skuhate in spečete v dutch ovenu

1. Kvašeni kruh (kruh iz kislega testa)

S peko kruha v dutch ovenu lahko posnemate učinke prave krušne peči. Pokrov bo ujel vlago, posoda pa bo zagotovila enakomerno temperaturo in enostavno kroženje zraka. Vse skupaj kruhu omogoča, da se med peko popolnoma dvigne in dobi svetlečo, zlato hrustljavo skorjico. Čeprav obstaja več načinov, je najvarneje, da dutch oven popolnoma segrejete v pečici na 230 stopinj. Preden vse skupaj položite v pečico, vanjo postavite skledo z vodo, da ustvarite vlažno okolje, ki bo omogočilo boljšo peko. Preden vzhajano testo damo v dutch oven, lahko notranjost poškropimo tudi z malo vode. Če uporabljate emajlirano dutch oven, je pred peko ne pregrevajte preveč, lahko izberete tudi način peke, ne da bi posodo predhodno ogreli. Ko pečete kruh, držite dutch oven na rešetki in ne na dnu pečice, da se izognete preveč pečenemu ali zažganemu dnu kruha.

2. Hitro kuhane testenine, v omaki

Namesto da testenine skuhate, precedite, nato vrnete nekaj škrobne vode in sirovo omako skuhate ločeno, to vrhunsko okusno jed, še posebej, če ga pripravite v večjih količinah, lahko pripravite v dutch ovenu. Testenine skuhamo v nizozemskem ovnu v natančno izmerjeni količini vode in mleka, tako da se med kuhanjem že tvori škrobna emulzija, nato le dodamo sol, poper, sir, malo smetane in masla, premešamo in pokrijemo. Ko po nekaj minutah dvignete pokrov, bodo bogati, kremasti makaroni in sir pripravljeni za postrežbo. Dutch oven je na splošno idealen za tako imenovane one-pot testenine, ki jih kuhamo v omaki in postrežemo naravnost iz lonca.

3. Fižol in čili

Dutch oven

Pečen gost temen fižol, poln močnih okusov, je ena prvih asociacij na dutch oven. Kot klasično varianto v njem skuhajte grah s suhim mesom, če pa želite vegansko in hkrati močno jed, poskusite zelenjavni čili. V dutch oven damo oljčno olje, na njem prepražimo šalotko, papriko, korenje, nasekljan pecelj zelene in malo česna, ko je zelenjava mehka in karamelizirana, dodamo čili, mleto kumino, posušen origano, sol, poper in malo kajenskega popra. Pri blažjem čiliju preskočite kajenski poper in dodajte le polovico količine čilija. Za globlji okus dodajte malo dimljene rdeče paprike. Ko je zelenjava dobro premeša v začimbah, jo prelijte z omako zelenjavnega čilija z nekaj kisline, če pa želite zaokrožiti okuse, dodajte zelenjavno osnovo. Nazadnje dodajte kuhan posušen fižol ali svež mladi fižol in vse skupaj položite na ogenj. Za začetek dodajte toliko tekočine, kolikor je dovolj, da zelenjava zadiši. Med kuhanjem lahko prilagodite gostoto čilija.

4. Okusne juhe

Seveda lahko juho skuhamo skoraj v katerem koli loncu, toda juha, ki se je na majhnem ognju dušila v dutch ovenu, bo dobila poseben okus. Dutch oven je še posebej praktičen, če ob koncu tedna skuhate večje količine juhe za ves teden. Dajte ga na plamen, dodajte sestavine za juho, pustite, da zavre, zmanjšajte ogenj, vmes lahko počnete kaj drugega, dutch oven bo za juho praktično poskrbel sam.

5. Hranljive enolončnice

Sezona fižola in temno listnate zelenjave je eden tistih trenutkov v letu, ko je dutch oven še posebej sijajen. Ko se temperature znižajo, vendar še nismo pripravljeni na zimsko hrano, so hranljive, okusne zelenjavne enolončnice idealna prehodna rešitev. Zelenjava, kuhana na stabilnem majhnem ognju, dobi globoke okuse in sladkost, hranila pa so koncentrirana.

6. Vse mogoče zloženke

V dutch ovenu prepražimo čebulo in korenovko, dodamo plasti riža ali krompirja, zelenjave in beljakovin (ribe, meso ali rakovice), dodamo vodo in temelj, pokrijemo in postavimo v pečico ali na štedilnik. Kuhanje v dutch ovenu je najboljša tehnika za pravi, razkošno zloženko, v kateri se prepletajo sezonski okusi in arome.

7. Meso s hrustljavo skorjo, ki se topi v ustih

Hrustljava skorjica, meso, ki se topi v ustih. Idealno za vsako pečeno meso. Odvisno od velikosti dutch ovena je to lahko piščanec, cela raca, manjši puran ali velik kos teletine. Na močnem ognju meso zapečemo, da dobi skorjo, ga damo v dutch oven, obkrožimo z zelenjavo, pokrijemo in damo v pečico. Preostanek dela bosta opravila lito železo in toplota. Visoka temperatura na površini peke hitro zapre površino hrane in tako pridobi sokove, arome in hranila. Ko se meso peče, skorja postaja vse bolj hrustljava in meso se v svojem soku zmehča. In tako si brez nereda kadarkoli privoščite okusno večerjo, ali pa nedeljsko družinsko kosilo.

8. Mogočni bolognese

Če ure in ure ne morete stati nad štedilnikom, lahko kuhate bolognese v dutch ovenu, tako kot katero koli mesno omako. Skrivnost je spet v stabilni temperaturi, ki jo je mogoče dolgo vzdrževati.

9. Rižota

Malo praženja, veliko mešanja in kapljanja temelja in dutch oven vam bo dal verjetno najbolj kremasto in najboljšo rižoto, ki ste jo kdaj kuhali. Enakomerna temperatura in mešanje bosta ustvarili bogato emulzijo in omogočili natančno kuhanje riža.

10. Polnjene paprike in sarme

Napolnimo jih ali zvijemo, razporedimo v dutch oven, dodamo paradižnikovo omako ali sesekljano zelje, zalijemo s temeljem ali vodo, pokrijemo, postavimo v pečico. Ko dvignete pokrov, primerjajte rezultat z vsemi prejšnjimi polnjenimi paprikami in sarmami, ki ste jih kuhali v navadnih posodah. Sporočite nam, kdo je zmagal.

11. Domači jogurt

Jogurt lahko doma naredite brez posebnih pripomočkov. Potrebujete mleko, dutch oven in termometer za pečico. Pečico segrejte na približno 115 stopinj in jo po petih minutah izklopite. Za pripravo jogurta potrebujete toplo, a ne pregreto pečico. Ko ste mleko segreli in mu dodali jogurtovo osnovo, ga vlijte v dutch oven. Nato vse skupaj pokrijemo, zavijemo v več slojev blaga, da naredimo izolacijo, damo vse v pečico in pustimo 4 do 6 ur, dokler ne dobimo želene gostote jogurta.

12. Peciva in torte

Kuhanje v dutch ovenu nam vedno daje občutek preteklih časov. In peka peciva v nizozemskem ovnu nas neposredno poveže z zgodovino slaščičarstva. Med najboljšimi recepti za sladice v dutch ovenu so obrnjene sadne torte. Poleti jih lahko pripravite z marelicami, jeseni s slivami, pozimi z jabolki, ena izmed najbolj okusnih pa je zagotovo obrnjena torta z breskvami. Naredite klasičen biskvit in ga obogatite s pinjencem, namažite dutch oven, in v njem specite tanko plast masla in rjavega sladkorja, da dobite skorjico za torto, nanjo lepo razporedite plast breskev, prelijte čez testo in pokrijte, postavite v pečico. Ko je biskvit pečen, ga vzamemo ven, pustimo, da se ohladi. Postrežemo z malo stepene smetane.

13. Marmelade in džemi

Če imate sadje v najboljši sezonski obliki, najbolj zrelo in sladko, ga je škoda pokvariti s presežkom sladkorja in dodajanjem zgoščevalcev. Dajte ga v dutch oven, rahlo segrejte in ure previdno kuhajte. Narava bo opravila večino dela in le malo sladkobe, začimbe ali želatine bo dovolj, da dobite lepe in zdrave marmelade in džeme.

14. Ajvar

Papriko in jajčevce popečemo na žaru ali litoželezni ponvi, olupimo in čez noč damo v cedilo, da odteče odvečna tekočina. Papriko in jajčevce zmeljemo ali pretlačimo z malo česna in veliko sveže pekoče paprike. Na srednjem ognju segrejte dutch oven in nato dodajte začinjeno papriko in jajčevce. Ajvar v plasteh solite, po malem med kuhanjem in redno okušajte. Na koncu dodajte vrhunsko ekstra deviško oljčno olje. Nalijte v tankem curku, nenehno mešajte, da dobite emulzijo, ki daje kremasto strukturo. Kuhamo, dokler ajvar ne dobi sladkega, globokega vonja. Dajte ga v steklene kozarce, dobro zaprite in pasterizirajte v pečici. Ta popoln ajvar za učinkovito pripravo zahteva komaj dve uri dela.

Kako nakupovati v spletni trgovini in si priskrbeti do 50% popusta?