POSODE IZ LITEGA ŽELEZA – TRADICIONALNO, ZDRAVO IN VEČNO

Hrana, pripravljena v litoželezni posodi, je najbolj okusna in zdrava. Posoda se enakomerno segreje in dlje ostane topla

Litoželezna posoda, znana tudi kot gus posoda, je dobesedno neuničljiva, traja večno in v nasprotju s številnimi stvarmi, ki jih imate v kuhinji, sčasoma postaja vedno boljša in boljša.

Ljudje se znajo izogniti gus posodam, ker se jih menda zapleteno in težko vzdržuje. Če pa jo na začetku dobro sezonirate in to občasno ponovite, bo gus posode lažje očistiti kot posode iz nerjavečega jekla. Hrana, pripravljena v litoželezni posodi, je najbolj okusna in zdrava.

Posoda se enakomerno segreje in dlje ostane topla. Razlog za težo posode je kakovost litega železa, iz katerega je izdelana. Gus je morda težko dvigniti, vendar je v njem izredno enostavno pripraviti zdrave, edinstvene in okusne jedi.

Najboljše rezultate boste dosegli s kuhanjem pri nizkih in srednjih temperaturah, posodo pa segrevajte postopoma. Ko se posoda segreje, lahko znižate temperaturo. Mit je, da kisle hrane, kot so paradižnik, kislo zelje in podobno, zaradi oksidacije v litoželeznih posodah ne bi smeli pripravljati. Prosto kuhajte kislo hrano v dobro sezonirani gus posodi, vendar je ne pustite v nje, ko je skuhana.

Trije razlogi, zakaj so litoželezne posode odlične!

Potrebujete manj olja

Čudovit sijaj posode iz litega železa je znak dobrega sezoniranja, zaradi česar je praktično nelepljiva. Za peko hrustljavega krompirja ali piščanca vam ne bo treba uporabiti veliko olja.

Alternativa brez kemičnih dodatkov, pri kateri se hrana ne lepi

Litoželezno posodo je treba le dobro sezonirati, da se hrana v njej ne lepi. Narejen je iz litega železa, ki ga, če kdaj želite, lahko popolnoma reciklirate, pri segrevanju pa ne sprošča škodljivih spojin. Poleg tega, da ne škoduje vam, ni škodljiva niti za okolje.

Hrano obogati z železom

Medtem ko lito železo v hrano ne sprošča škodljivih kemikalij, jo lahko nekoliko obogati z železom. Pomanjkanje železa je v svetu precej pogosto. Dejansko ima 10% Američanov pomanjkanje železa in verjamemo, da je pri nas podobno.

Uporablja se lahko na vseh virih toplote, razen v mikrovalovni pečici. Pazite, da se izognete temperaturnim šokom – vroče posode ne spirajte pod hladnim tokom vode, saj ga lahko poškodujete. Poskrbite, da bodo posode popolnoma suhe, preden jih shranite v kuhinjsko omaro in vedno jih hranite na zračnem, suhem mestu. Da je posoda popolnoma suha, jo lahko na kratko postavite na štedilnik pri nizki temperaturi.

Ponudba