PRIPRAVITE JESENSKI ŽAR – POIZKUSITE NEKAJ NOVEGA!

Naj žar ne bo rezerviran le za lepe in sončne poletne dni, pripravite jesenski žar

Spomladi smo vsi v nizkem štartu, z žari pripravljenimi za uporabo, čakamo, da posijejo prvi sončni žarki in vržemo nekaj finega mesa ali zelenjave na žar. In to traja do zgodnje jeseni, nato pa pustimo žare, da stojijo sami in zbirajo prah, dokler ne mine zima. Prekinite tradicijo, pripravite jesenski žar in izkoristite lepe jesenske dni, ne čakajte tako dolgo, da začutite nenadomestljive okuse hrane, pripravljene na žaru. Naj bo jesenski žar vaša nova tradicija. Čeprav smo začeli dostavljati hrano v supermarkete z vsega sveta, je jesen še vedno čas trgatve in takrat je lokalna sezonska zelenjava najbolj okusna in na voljo.

Ne pretiravajte z obračanjem

Ampak resno! Večina ljudi prehitro obrne hrano na žaru in ne pusti, da ostane dovolj dolgo na žaru in dobi tisto fino barvo, značilno za dobro pripravljeno hrano. Uprite se skušnjavi in ​​pustite, da se hrana dobro speče.

Hrano naoljite (vendar le, ko jo vzamete z žara)

Večina ljudi hrano naolji pred žarom, kar je narobe. Ko pečete na žaru, na splošno želite izkoristiti kuhanje pri visokih temperaturah. Če olje izgori, ni najbolj zdravo, poleg tega pa hrani daje čuden okus. To še posebej velja za zelenjavo. Na kratko jo pečemo na močnem ognju, odstranimo z žara in damo v skledo, nato dodamo olje. Enako velja za zadnje začimbe, kot je tista z limoninim sokom. Tako boste obdržali ves okus žara z dodatnimi izboljšavami po vaših željah, brez zažganega olja in čudnih okusov.

Naj bo jedilnik sezonski

Jesen je čas, bogat s sadjem, okusi in aromami. Poskusite torej nekaj novega – zakaj ne bi na žar dali buče ali pora, stavimo, da česa takega še niste pekli na žaru. Imamo 3 predloge, kako jih pripraviti:

  • Bučna nabodala

Bučo olupimo, najbolje butternut in narežemo na 2 cm velike kose. Nabodite na palice za nabodala. Na srednjem ognju jih pecite na žaru 5 do 7 minut. Ko je končano, jih naoljimo z olivnim oljem.

  • Por na žaru

Namesto v enolončnice ali juhe por vrzite na žar in pripravite okusno prilogo k mesu. Por olupite, prerežite na pol, začinite s soljo in poprom. Vsako stran pecite na žaru 5 minut ali dokler se ne zmehča. Ko je por končan, ga naoljimo z olivnim oljem.

  • Jesenska bučna sladica

Temeljito očistite skorjo buče in vanjo izvrtajte nekaj lukenj za kroženje zraka. Bučo damo v ognjevarno posodo in pečemo na žaru 45-60 minut ali dokler se ne zmehča. Ko se ohladi, jo prerežite na pol in očistite, semena in meso z žlico ločite v skledo, dodajte malo cimeta in medu in vaša sladica je pripravljena. Postrezite.

Vse za jesenski žar

Celovite rešitve za kuhanje na prostem najdete v LONCI&POKLOPCI by Bajde spletni trgovini ali trgovini v Ljubljani. Tudi če jeseni in pozimi ne nameravate peči na žaru, je to lahko odlična naložba za naslednjo sezono.