KAKO SPEČI FILE RIBE NA ŽARU?

Nežne teksture ribjih filejev se mnogi bojijo dati na žar, razlog je razumljiv, vendar razloga za zaskrbljenost ni, če se vsega lotite dostojno previdno. Ni posebej zahtevno in ni se vam treba bati, samo sledite navodilom. Ključ do uspeha je pri pripravi žara, preden na žar položite fileje.

Osem korakov za pravilno pripravo ribjih filejev na žaru

  • Segrejte rešetko žara.

Rahlo namočite papirnato brisačo v olju; uporabite klešče in rešetke premažite z naoljenim papirjem. Postopek ponovite vsaj 5-krat, papir vsakič znova namažite in premazujte, da mreža postane sijoča. Zaradi visoke vročine rešetke olje polimerizira in ustvari plast, ki preprečuje, da bi se beljakovine v ribah prijele na kovino. Priporočamo, da mrežo večkrat obrišete, da ustvarite plast, ki zagotavlja, da se vaše ribe ne primejo na rešetko.

  • Premažite obe strani rib s tanko plastjo rastlinskega olja.
  • Začinite s soljo in poprom.
  • Kožo rib položite navzdol in diagonalno.
  • Zmanjšajte ogenj na srednje, pokrijte žar in kuhajte, ne da bi premikali ribe, dokler stran kože ne porjavi in postane​​rahlo zapečena na straneh rešetke, 2 do 4 minute.
  • File po 2 minutah nežno dvignite z lopatico; če se ne dvigne z žara, nadaljujte s kuhanjem in preverjajte v 30 sekundnih intervalih, dokler se ne spusti.
  • Z dvema lopaticama obrnite ribo na drugo stran.
  • Pokrijte žar in kuhajte, dokler mesna središča ne postanejo neprozorna in na termometru držite temperaturo približno 125 stopinj 3 do 7 minut.

Ta tehnika najbolje deluje s fileji lososa, lahko pa se uporablja tudi s katero koli belo trdno ribo, vključno s škarpino, brancinom in podobnim.

Belo ribo kuhajte pri 140 stopinjah in do 2 minuti dlje na stran.

Ne pozabite, da je ključnega pomena, da žar dobro premažete z oljem, nato rahlo naoljite obe strani ribe, začinite in kuhate ribo na zmerni temperaturi. Rezultat bo odličen, takšnega, kot ga lahko zagotovi le žar.