Ko uživanje ob kavi postane ritual

Kafetiera je italijanska posoda za pripravo kave, ki navdušuje tudi najzahtevnejše ljubitelje kave. Zaradi čistoče, arome in okusa kave pripravljene v kafetieri, postane pitje kave čisti užitek, priprava pa je hitra in enostavna.

Italijanska zgodba o uspehu

Sami začetki kafetiere segajo v leto 1933. Izumil jo je Alfono Bialetti, italijanski inženir, ki se je ukvarjal s proizvodnjo polizdelkov iz aluminija. Medtem ko je opazoval svojo ženo pri pranju perila v ogromnem kotlu, kjer je milnica izstopala skozi osrednjo cev na sredini kotla, se mu je porodila briljantna ideja o enostavnem, praktičnem in ekonomičnem načinu priprave najboljše doma pripravljene kave. Tako je v svoji delavnici v Italijanskem mestu Crusinallo v Piemontu izdelal brezčasno klasiko – kafetiero Bialetti Moka Express.

Do okoli leta 1950 se je uporaba kafeterie Bialetti Moka Express krepko razširila po vsej Evropi in Severni Ameriki. Prav tako pa se je začela pojavljati na ostalih tržiščih sveta. Danes lahko na trgu najdemo ogromno ponudnikov kafetier, vendar je blagovna znamka Bialetti Moka Exprees v samem svetovnem vrhu po številu prodanih izdelkov, kar pomeni, da ji zaupa pripravo prve jutranje kave mnogo ljudi.

Kako pripraviti kavo v kafetieri Bialetti Moka Express

Za pripravo kave v kafetieri najprej razstavite kafetiero. V spodnjo posodo nalijte hladno vodo (naš namig: najboljšo press kavo dobite z uporabo vode sobne temperature). Vodo natočite do spodnjega roba varnostnega ventila. Te vrednosti nikoli ne prekoračite, saj bo v tem primeru kava precej vodena. Izberite mleto kavo, ki je primerna za pripravo kave v kafetierah. Grobo mleta kava se bolje ustavi na filtru in kava je posledično čistejša. Srednji del kafetiere napolnite s kavo do vrha, a je ne tlačite. Srednji del vstavite v spodnji del in tesno privijte skupaj z zgornjim delom. Kavo skuhajte na zmernem ognju. Ko voda v spodnjem delu zavre, se iztisne skozi kavo, ki se ustavi na filtru, skozi pa steče čudovito dišeča kava. Ko se kava prelije v zgornji zbiralnik, kafetiero odstavite iz vročega štedilnika in jo brž natočite v skodelico. Kava pripravljena v kafetieri je čista in brez usedline.

Osmerokotna oblika omogoča optimalno porazdelitev toplote in vitek videz, ki ga navdihuje žensko telo in se bistveno ne razlikuje od revolucionarne kafetiere Moka Express. Čeprav jih je mogoče uporabljati na različnih vrstah kuhalnih površin, jih nikoli ne postavite v pečico ali mikrovalovno pečico. Če uporabljate indukcijsko ploščo, bodite pozorni, da poiščete kafetiero, ki je iz nerjavečega jekla. Da bi vašo kafetiero lahko uporabljali dolga leta, je priporočljivo, da jo ročno operete pod toplo vodo brez močnih detergentov.

Preberite tudi

Domov
Korkmaz -30%
Žari na oglje
Plinski žari