KULT PLAVE KAMENICE – Vse kar morate vedeti o Dutch oven

Ta klasični, tradicionalni litoželezni lonec s pokrovom je bil v domačih kuhinjah desetletja spregledan. Če ste morda litoželezno posodo podedovali od mame ali babice, je verjetno nikoli niste vzeli iz omare. Z internetom, množičnim širjenjem znanja, prihodom kuharjev na socialna omrežja in razvojem celotnega ekosistema okoli spletne gastronomije so se litoželezne posode začele vračati v kuhinje. Ne morete pripraviti dobrega boeufa bourguignona, dobrega kitajskega svinjskega trebuha ali dobrega čilija brez litoželezne posode.

A kruh, natančneje širjenje kulture poštenega, domačega kruha iz kvašenega testa je tej vsestranski posodi vrnil množično priljubljenost. Domače kislo testo je postalo fenomen pred kakimi desetimi leti, a so ga še vedno delali predvsem zagrizeni gurmani. Potem je prišla pandemija in ostalo je zgodovina. V trgovinah je zmanjkovalo moke, predjedi so se izposojale in menjavale, najbolj iskan kos posode pa so postale litoželezne posode, najboljša možna rešitev za domačo peko kruha.

Industrija litoželeznih posod ni velika. Izdelava dobre litoželezne posode je težka in zapletena, še težje pa je izdelava posode, ki vam bo služila leta in bo vedno dobro delovala. Ključna stvar pri litoželezni posodi je kakovost izdelave in materialov, saj zagotavlja dobro zadrževanje toplote, enakomerno pečenje, ohranjanje vlage med peko in vzdržljivost posode. Preostanek cene plačate za oblikovanje in blagovno znamko.

Zakaj potrebujete Dutch oven?

Dutch oven – litoželezni lonec je najbolj vsestranski kos kuhinjske posode, ki ga lahko imate v svoji kuhinji. Zaradi materialov in načina izdelave, litega železa v enem kosu, Dutch oveni trajajo več generacij in zagotavljajo kvalitetno kuhanje. V Dutch ovenu lahko pripravite vse od velikih kosov mesa do sočnih počasi pečenih jedi, do kruha, pic, tort, celo jogurta in marmelad.

Koliko je razumno plačati za Dutch oven?

Litoželezne posode Lava, ki so polovico cenejše od najdražjih znamk, slovijo po odličnem razmerju med ceno in kakovostjo. Glede na vzdržljivost in vsestranskost dvesto do tristo evrov ne bi smelo biti preveč za kakovostno litoželezno posodo, ki je dovolj velika za kuhanje za štiri ali pet oseb. Cene najdražjih znamk se začnejo pri 500 ali 600 evrih. Vendar pa lahko z malo raziskovanja in informacij kupite čudovito in neuničljivo litoželezno posodo po večkratni ceni. Na Dnevih litoželezne posode se cene velikih litoželeznih posod gibljejo okoli 150 evrov. Pri izbiri litoželezne posode je poleg vašega proračuna najpomembnejše vedeti, kako pogosto jo boste uporabljali in za katere jedi.

Katero obliko izbrati?

Okrogli Dutch oven

Okrogle litoželezne posode so dobra izbira, če boste v njih pogosteje pripravljali jedi na štedilniku ali obroke, ki jih boste začeli na štedilniku in končali v pečici. Okrogla litoželezna posoda zaradi svoje oblike enakomerneje porazdeli toploto na plamen kot ovalna. Za peko kruha se največkrat uporabljajo okrogle litoželezne posode. Če boste velikokrat uporabljali posodo samo na štedilniku, recimo za rižote in vse druge mešane jedi ali za enolončnice, cvrtje in podobne okrogle jedi, bo dobra izbira za vas.

Ovalni Dutch oven

Ovalna litoželezna posoda je zakon za večje kose mesa; krače in stegna, purane, cele piščance, race in gosi. Odlična je za kruh (prava peka v pečici) ali za peko večih kruhkov naenkrat. Ovalna litoželezna posoda je pravi kuhinjski vlečni konj, ki se znajde v vsem, še posebej v pečici, paziti boste morali le, da bo celotno dno dobro segreto, če boste kuhali na ognju. V obeh primerih se prepričajte, da pokrov dobro tesni.

Globoki ali plitki?

Globoko litoželezno posodo boste potrebovali za vzhajano hrano: kruh, piškote, pite in podobno, pa tudi za večje kose mesa ali če kuhate za več ljudi. Za enakomerno peko in cvrtje pri visokih temperaturah je boljša plitka posoda, torej za cvrtje, pečenje manjših kosov mesa, rib in zelenjave, finega pečenega krompirja in podobno. Količina hrane, ki jo lahko pripravite v plitki posodi, je odvisna od njenega premera.

Emajlirano ali ne?

Spet je odvisno od tega, za kaj boste lonec uporabljali. Emajlirane litoželezne posode je na splošno lažje očistiti in jih ni treba začinjati. Neemajlirano litoželezno posodo pred prvo uporabo začinimo, kasneje pa po potrebi segrejemo in premažemo z maščobo na zelo visoki temperaturi, da pride do polimerizacije, ki ustvari zaščitno plast in prepreči prijemanje hrane.

Vse jedi, ki jih pripravite v litoželezni posodi, lahko pripravite v obeh. Emajliran lonec je bolj praktičen, če uporabljate bolj kisla živila, na primer, če kuhate paradižnikove omake ali marmelade, delate svoj jogurt in sir v litoželeznem loncu itd. Emajlirana posoda je manj reaktivna in je po stiku s kislinami ni potrebno začinjati. Meso in ostala živila se bodo v obeh variantah dobro zapekla in dobila skorjico.

Katero velikost izbrati?

Odvisno izključno od vaših potreb. Litoželezne posode so velikosti od 10 centimetrov, majhen lonec za eno osebo, do velikih ovalnih litoželeznih posod, v katerih lahko kuhate za ducat ljudi. Različna podjetja uporabljajo različne mere za velikost. Poleg premera upoštevajte tudi globino. Če niste prepričani, vedno vzemite večjo litoželezno posodo. Odvečno hrano lahko vedno porabite drug dan.

Čemu služijo mini Dutch ovni?

Čeprav izgledajo kot igrače, so majhne litoželezne posode, bolj znane pod modnim imenom mini-cocotte, resen kos posode. Mini dutch ovni imajo enake lastnosti kot velike, le da jih zaradi velikosti lahko postavite v pečico, hladilnik in zamrzovalnik. Dobro zadržujejo temperaturo, ohranjajo vlago med kuhanjem in se uporabljajo za počasi kuhane in pečene jedi, ki zahtevajo veliko posodo, a jih ne boste pripravili v velikih količinah: pečena jajca s špinačo, feto in paradižnikom, fritaje z zelenjavo, slane pite in podobno. Uporabljajo se tudi za zaključek jedi, na primer, ko želite na enolončnici ali čebulni juhi zapeči sir ali na hitro zapeči fižol ali čili v porcijah za eno osebo. Mini litoželezne posode v različnih barvah so idealne za serviranje hrane. Lahko jih kupite v kompletu ali pa jih počasi zbirate.

Ali se izplača kupiti litoželezno posodo za zunaj?

Če imate možnost kuhati zunaj vse leto ali nekaj mesecev v letu, boste uživali v zunanjih litoželeznih posodah. Te so običajno globlje, z masivnimi litoželeznimi pokrovi, ki jih lahko prekrijete z žerjavico. Pri kuhanju na odprtem ognju lahko pokrov obrnete na glavo in ga uporabite kot dodatno kuhalno ploščo, na primer za pogrevanje hrane na ognju, le zavijte ga v folijo.

Preberite tudi