Vsi obožujemo azijsko hrano. Samo poglejte naraščajoče število azijskih restavracij, dostav in barov v Sloveniji. Zelo napačno bi bilo reči, da je skrivnost v eksotiki. Azijski okusi in hrana so že dolgo del naše vsakodnevne prehrane. Obožujemo jih, ker niso dragi, so hranljivo dobri in nam popestrijo življenje. Azijska filozofija hrane in kuhanja je vrednota, ki jo je vredno uvesti v domačo kuhinjo.

Če želite skuhati dobro azijsko jed, vok ali kakšno fino dišečo riževo jed, vam ni treba stlačiti shrambe z dragimi začimbami ali eksotičnimi živili. Samo sledite osnovnemu pristopu k kuhanju in hrani, ki ga gojijo v azijskih kulturah. Temelji na poznavanju živil, ki so skoraj vedno sveža in sezonska, preprostosti in nekaj pravilih ujemanja okusov.

Zakaj ponev nikoli ne more nadomestiti voka

Azijske jedi, pripravljene v voku, imajo specifičen okus wok-hei, ki ga v ponvi ne morete posnemati. Zaobljene stene in ozko dno voka pomenijo, da vok hitro in enakomerno doseže visoke temperature, kar omogoča hitro in z manj maščobe kuhano hrano. Visoke stranice omogočajo enostavno obračanje in mešanje hrane brez izgube okusa in teksture. Ogrevanje zgornjega roba voka omogoča, da hrana ostane v toplozračnem balonu ves čas kuhanja, vedno nekoliko toplejši spodnji pa omogoča karamelizacijo, cvrtje, Maillardovo reakcijo in druge postopke, ki so potrebni za dobre okuse.

Voki iz ogljikovega jekla dajejo hrani specifičen tradicionalni okus po dimu in cvrtju, znan kot wok-hei. Pomembna sta dobro izdelano ravno dno, zaradi katerega je stabilno na različnih gorilnikih in kuhališčih, ter kakovostna obdelava, ki preprečuje sprijemanje hrane.

Kako kuhati v voku

Voka nikoli ne pomivajte v pomivalnem stroju in ga občasno premažite s plastjo rastlinskega olja. Nov vok operemo ročno, segrejemo na zmerno temperaturo in premažemo z oljem. Ne postavljajte ga na žar, da ne poškodujete konca in ročaja.

Navodila za uporabo in vzdrževanje Ken Hom vokov

Končati vok pred gosti ali ga pripraviti je posebno doživetje. Indukcijski plošča Grill King z vokom vam bo prinesel ta užitek.

Pri kuhanju najprej segrevajte suhi vok 2-3 minute na srednjem ognju. Na plinu se plamen ne sme širiti čez dno voka. Če želite preveriti, ali je vok segret, ga poškropite z vodo. Če se kapljice spremenijo v kroglice in škripajo, je temperatura dobra. Nato dodamo malo olja. Azijske jedi kuhamo s kokosovim in sezamovim oljem, pogosto uporabljamo arašidovo in repično olje, ker dobro prenašata visoke temperature, če teh olj nimate, lahko uporabite tudi sončnično. Jedi iz voka kuhamo po plasteh, po skupinah živil, odvisno od vrste in velikosti. Toplota celotnega voka omogoča, da se vsi okusi in teksture dobro premešajo.

Ken Hom Excellence vok

To je eden najbolj klasičnih primerov kolekcije Ken Hom wok, ki jo je zasnoval slavni ameriško-kitajski kuhar z idejo, da bi v domačo kuhinjo vnesel zmogljivost profesionalnih azijskih kuhinj. Ken Hom je kuhar, ki je imel ključno vlogo pri popularizaciji pristne azijske kuhinje na Zahodu. Njegova blagovna znamka wok iz ogljikovega jekla je znana po kakovosti in vzdržljivosti.

Posode za kuhanje na pari

Bambusova parna posoda je odličen detajl za vaše azijske večerje. Uporabite jih za kuhanje zelenjave ali, če ste bolj ambiciozni, kupite liste riževega testa v azijski trgovini in naredite dimljeno vsoto. Te sklede se uporabljajo za serviranje hrane.

O rezanju

Pravilno narezana zelenjava je ključ do uspešnega voka. Velikost in oblika zelenjave določata konsistenco kuhanja. Kot smo že videli, se sestavine v vok dodajajo v točno določenem vrstnem redu in rezanje v veliki meri določa ta vrstni red. Dober nož in pravilno rezanje sta skrivnost enakomernega kuhanja v voku. Meso vedno narežemo na kocke, goveje meso včasih na trakove, narezano zelenjavo pa razvrstimo po dolžini kuhanja. Ena skupina so brokoli in korenčkova stebla, druga bučke in paprika, tretja pa cvetovi brokolija in koruznih zrn. Vse, kar narežemo za vok, narežemo na trakove ali palice in diagonalno.

Z azijskim nožem, ki spominja na mesarsko sekiro, boste natančno narezali vsako sestavino voka. Odličen je za drobno sekljanje zelenjave, rezanje na mesne kocke, z malo vaje z njim boste odlični pri sekljanju zelenjave in prebiranju kosti. Je tako natančen, čvrst in vzdržljiv, da bo hitro postal vaš nož za vsakodnevno uporabo.

Vrstni red kuhanja v voku

Beljakovine (4 do 7 minut)

Beljakovine, kot so piščanec, govedina, svinjina, ribe, kozice ali tofu, se najprej ocvrejo v voku z nizko vsebnostjo maščob. Ko so ocvrti, jih malo posolimo, odstavimo ali položimo na rešetko na vrh voka, da ostanejo topli.

Aromatične sestavine (1 minuta)

Če je vok zelo vroč, ga vrnemo na srednjo temperaturo in med nenehnim mešanjem pražimo aromatične sestavine: česen, čebulo, ingver, šalotko, čili. Ta faza služi za aromatiziranje olja in vok za nadaljevanje kuhanja.

Zelenjava (od 1 do 7 minut, odvisno od velikosti in trdote)

Zelenjavo v voku pogosto mešamo ali stresemo vok, da se površina hrane ne zažge. Zelenjave ne prekuhamo, naj ostane čvrsta ali hrustljava. V tej fazi kuhanja se vok lahko začne sušiti. Če se to zgodi ali če opazite, da zelenjava zapeče, preden je kuhana, dodajte malo vode. Za trdo zelenjavo lahko vok tudi pokrijete, da se para bolj enakomerno skuha.

Trda zelenjava: korenje, krompir, brokoli, cvetača, brstični ohrovt – 6 do 7 minut

Srednje trda zelenjava: bučke, gobe – 4 do 5 minut

Srednje mehka zelenjava: paprika, mlado korenje, fižol – 3 do 4 minute

Mehka zelenjava: listnata zelenjava, paradižnik, grah, koruzna zrna – 1 do 2 minuti

Tekočina

Ko se zelenjava zmehča v voku vrnemo beljakovine, dodamo riž in na koncu tekočino. Če pripravljate vok z rižem ali žitaricami, jih dodajte v tej fazi. Tekočina je lahko temeljna, ribja omaka, sojina omaka, v vsakem primeru jo dodajte tako, da jo zlijete po steni voka, da se segreje, preden pride v stik z drugimi živili. Dodamo riž, vse premešamo in kuhamo, dokler niso beljakovine popolnoma kuhane. Če v vok dodamo rezance, jih dodamo čisto na koncu, da se ne prepečejo.

O aromah in začimbah

Vsak vok je izrazito aromatična jed s specifičnim, značilnim vonjem, ki ga poistovetimo z azijsko hrano. Ta vonj daje kombinacija ingverja, česna in čebule ter čilija. Aromatične sestavine v voku običajno dodamo sesekljane, začimbe pa sveže mlete ali cele. Da morate izbrati samo en pripomoček, ki vam bo olajšal življenje pri vsem tem vprašanju, so to mikroplanski ribalci. Z njimi lahko sesekljate dobesedno vse, od česna do muškatnega oreščka, zagotovo pa boste potrebovali dober mlinček in mlinček za začimbe. Posebej nas je osvojil ta mlinček za posušene čili paprike v obliki čilija.

Dober mlinček za začimbe ni le praktičen pripomoček za hitrejše kuhanje. Kakovostna rezila in dizajn ohranjajo lastnosti začimb in iz njih izvlečejo največ arom. Kuhanje v voku zahteva veliko domišljije pri delu z začimbami. Dober človek vam bo zagotovo koristil, nas pa je osvojil ta mlinček za čili papriko v obliki čilija. Kirurška strgala iz nerjavnega jekla za mikroplane so pravzaprav osnovna, profesionalna oprema za vašo domačo kuhinjo.

Microplane je postavil standard za pripomočke za drobljenje in postal sinonim za te pripomočke.

Vir: KPK

Naše priporočilo:

Preberite tudi