OSSO BUCO V LITOŽELEZNI POSODI

Urška iz 220 stopinj poševno je pripravila odličen recept za Osso buco z belim vinom in polento. 

Pri pripravi je uporabila litoželezne posode LAVA, ki so najbolje prodajane litoželezne posode. Preverite ponudbo tukaj.

Sestavine:

​2 x bočnik s kostjo (fajn je, da je za vsaj dva prsta debelo odrezan)
3 manjši korenčki
1 večja čebula
2 stroka česna
1 srednje velik jajčevec
200 ml belega suhega ali polsuhega belega vina (npr. sauvignon & sivi pinot)
200 ml jušne osnove (ali vode)
100 g/ml paradižnikove omake
sol
poper
manjša rožmarinova vejica
olivno olje

Sestavine za gremolato: 

34 vejice peteršilja
2-3 stroki česna
50 ml olivnega olja
1 žlica soka limone
sol


Ostale sestavine:

polenta kuhana z maslom

Najprej na maščobi na hitro in z obeh strani popečemo bočnik. 

Meso odstranimo iz ponve in na isti maščobi na hitro popražimo narezano zelenjavo, ki jo solimo.

Meso položimo na praženo zelenjavo in zalijemo z vinom in jušno osnovo oz. vodo.

V kolikor smo uporabili vodo, vsebino solimo, v kolikor smo uporabili jušno osnovo, ki je že slana – previdno s soljo.

Vse skupaj pečemo pokrito v že ogreti pečici ali grillu na 140 stopinj Celzija približno 3 ure.

​Vmes meso obrnemo in dodamo paradižnikovo omako.

Med tem, ko se meso počasi peče, pripravimo gremolato. 

Peteršilj in česen zdrobimo, dodamo olivno olje, limonin sok, sol in vse skupaj dobro premešamo. 

Proti koncu peke skuhamo polento. Bolj na mehko.

​Jaz uporabim razmerje 1:4. Torej v 4 lončkih vrele slane vode skuham lonček polente. Na koncu vmešam še maslo, da postane polenta kremna. 

Ko je meso pečeno, ga vzamemo iz posode in omako s paličnim mešalnikom drobro spasiramo, da dobimo gosto omako. 

Meso položimo v omako, pokapljamo z gremolato in postrežemo z mehko polento.

Pri pripravi jedi je Urška uporabila litoželezno posodo znamke LAVA.

Gre za kakovostne litoželezne ponve, posode, lonce turškega proizvajalca.

Lava prinaša desetletja izkušenj pri izdelavi kakovostnih, lepih in funkcionalnih posod iz litega železa (gus). V proizvodnji se uporabljajo najsodobnejše tehnologije oblikovanja in emajliranja kovin. Vsako posodo Lava, ponev in pekač iz litega železa se med proizvodnjo individualno pregleda, da se zagotovi popolno skladnost z evropskimi standardi kakovosti. Lonci, ponve in pekači so narejeni iz najkvalitetnejših materialov na svetu. Imajo milijone uporabnikov, ki jih dobro poznajo.

Dutch oven je posoda iz litega železa, ki dobro prevaja in zadržuje toploto ter vzdrži zelo visoke temperature, s težkim pokrovom, ki se odlično prilega. Ta posoda je namenjena kuhanju, počasni peki ali dušenju velikih kosov mesa, pa tudi za pripravo juh, rib, enolončnic in vseh drugih jedi, ki se kuhajo v enem loncu. So okrogle in ovalne in jih lahko uporabljate na vseh vrstah gorišč, peči, krušni peči itd. Nikoli jih ne postavljajte v mikrovalovno pečico.

Lava Dutch oven posode so emajlirane, nekatere pa imajo dodatno notranjo prevleko bele barve.

Dutch oven je pokazal, da ne gre le za drag težki kos posode, ki ga boste nekajkrat na leto izvlekli, da bi v njem pekli meso, ampak za vsestransko, učinkovito posodo za izboljšanje okusa in kakovosti cele vrste jedi, od »sourdough« kruha, kitajskih glaziranih jedi, do pekovskih izdelkov in sladic (da, v litoželezni posodi lahko pripravite izvrstne sladice).

Priporočamo

Preberite tudi

Mesec Azije
Plinski žari
HIT meseca