ZAKAJ INDUKCIJSKE KUHALNE PLOŠČE OSVAJAJO VSE VEČ GOSPODINJSTEV?

Indukcijske kuhalne plošče počasi, a zanesljivo zavzemajo vse pomembnejše mesto v sodobnih kuhinjah. Prednosti so očitne – za ogrevanje potrebujejo bistveno manj časa kot plinske in klasične električne kuhalne plošče, ne porabijo veliko energije, varnost pri uporabi pa je v primerjavi s klasičnimi električnimi kuhalnimi ploščami in plinskimi gorilniki veliko večja.

Čeprav so potrebne posebne posode, ki podpirajo indukcijo, jih imate v vaši kuhinji bistveno več kot si mislite. Vaši lonci in ponve morajo vsebovati dovolj železa, da generirajo magnetno polje. Za indukcijsko ogrevanje ne morete uporabljati bakrene, aluminijaste in keramične posode, to pa je tudi edina pomanjkljivost, vendar so prednosti veliko večje.

Učinkovitosti

Indukcijska kuhalna plošča je videti kot navadna keramična kuhalna plošča, vendar za razliko od nje ima steklokeramično površino, ki ogreva izključno površino posode z uporabo elektromagnetnega polja in usmerja toploto na dno posode. V stiku s posodo s feromagnetnim dnom (preprosto privlači magnet) se po vklopu plošče elektrika pretvori v toploto in povzroči vrtinčne tokove. To posodo neposredno segreje in kuhanje postane učinkovitejše.

Hrana v posodi se segreje tudi do dvakrat hitreje kot na običajni električni in plinski kuhalni plošči. Takoj, ko umaknemo posodo iz ogrevalne površine, se plošča preneha segrevati. Pri segrevanju se toplota enakomerno porazdeli. V primerjavi s klasičnimi kuhalnimi ploščami je učinkovitost indukcijskih kuhalnih plošč do 30 % večja.

V Nemčiji so v zadnjih desetih letih z indukcijskimi kuhalnimi ploščami opremili skoraj 99 odstotkov novogradenj, plin pa se uporablja le v profesionalnih kuhinjah, kjer je kuhanje nekoliko drugačno kot v domačih kuhinji.

Prihranki energije in bistveno nižji stroški za elektriko

Indukcijske kuhalne plošče poleg tega, da so zelo elegantne, spadajo med varčne naprave, saj se toplota ustvarja le na dnu premera posode in ne na celotni delovni površini. S segrevanjem izključno samo površine posode, v kateri kuhamo, se ne glede na velikost delovne površine, doseže veliko hitrejše segrevanje (voda v  posodi se skoraj v trenutku segreje). Vendar takoj, ko posodo odstranimo, se grelna plošča preneha segrevati, vse dokler je  ponovno ne postavimo na ploščo. Velika prednost in učinkovitost je ta, da prenaša toploto direktno na posodo.

Indukcija odda približno 80 % do 90 % svoje elektromagnetne energije živilom v ponvi ali loncu. Primerjajte to s plinom, ki izkoristi samo 40 % svoje energije in z klasično električno kuhalno ploščo, katere izkoristek je 70 %. Cene indukcijskih plošč so nekoliko višje od ostalih kuhališč, vendar so dolgoročno veliko bolj učinkovite, kuhanje na indukcijski plošči je hitrejše in energetsko bolj varčno. Vaši računi za elektriko bodo zagotovo nižji in to je velika prednost indukcije.

Varnost in enostavno vzdrževanje

Za razliko od plinskih kuhalnih plošč pri indukciji ni stika z ognjem, niti površina okoli posode ni segreta ali vroča, tako da ni bojazni, da bi se opekli. Indukcija namreč dejansko deluje kot plin, le da je popolnoma varna. Zahvaljujoč magnetnim poljem se ustvari frekvenca, ki posodo v trenutku segreje. Ko mleko zavre, ploščo izklopite, katera se bo zelo hitro ohladila, zadostuje pa že, da posodo samo odstranite in plošča preneha z segrevanjem.

Torej, na dnu posode ni prismojenega prismojenega mleka, ker je bila plošča še vedno topla. Ni vam potrebno ničesar premikati kot na steklokeramični plošči, ni bojazni pred plinom in nenazadnje plinskimi jeklenkami. Čiščenje in vzdrževanje je povsem enostavno. Običajno zadostuje že mehka goba ali krpa oz. se uporabijo namenski izdelki za vzdrževanje.

Ali imate v vaši kuhinji posodo za indukcijo?

Čeprav ima posoda za indukcijo posebne oznake, je skoraj zagotovo v vsaki tradicionalni kuhinji posoda iz jekla in litega železa, ki ustreza magnetnemu polju indukcijskih kuhalnih plošč. Proizvajalci posode vse pogosteje prilagajajo asortimane indukcijskim ploščam, tako, da to ne predstavlja več nikakršnega problema, kot je bilo na začetku, ko so se na trgu pojavile prve indukcijske plošče.

Lonci in Poklopci by Bajde spletna trgovina s kuhinjskim blagom, vam nudi širok izbor izvrstne posode za indukcijske kuhalne plošče, kajti danes je resnično povsem enostavno in ekonomično v celoti izkoristiti indukcijsko ploščo. Prepričajte se, ne bo vam žal.