ZAKAJ JE DOBRA LITOŽELEZNA PONEV NAJPOMEMBNEJŠA POSODA, KI JO MORATE IMETI V KUHINJI (TEHNIKE IN 8 RECEPTOV)

V sodelovanju s portalom Kult Plave Kamenice smo razkrili zakaj je litoželezna ponev najpomembnejša posoda in vam prinašamo vrsto gastronomskih besedil. Na ta način vam želimo zagotoviti kompetentne, natančne in pravočasne informacije o svetovni gastronomiji. Serijo nadaljujemo s temo gusa, torej litega železa. Razlog za to so zdaj tradicionalni dnevi gusa, ki jih od 15. septembra prirejamo v vseh trgovinah LONCI & POKLOPCI by Bajde v Ljubljani in v spletni trgovini. Prvo besedilo iz serije, ki obravnava temo dutch oven, preberite tukaj.

litoželezna ponev

Če v kuhinji sploh nimate ničesar, začnite s to posodo. Težka, debela litoželezna ponev je temelj resne domače kuhinje. Dovolj je že ena, tista, ki bo trajala leta, če jo pravilno uporabljate. Tako kot pri vseh stvareh, nad katerimi smo navdušeni, tudi naša prva litoželezna ponev ni ostala sama v omari. Zelo verjetno je, da boste po prvi želeli kupiti eno manjšo in globljo ter eno lažjo za pečenje. Vsaka oblika in velikost litoželezne ponve ima svoj razlog in jed, ki je v njih najbolje pripravljena.

Za bogate ameriške palačinke in tartine so na primer odlične manjše in globlje ponve, za palačinke in kratko pečenje se zelo pogosto uporabljajo tudi plitke ponve iz tanjšega litega železa, zelo pogosto se uporabljajo tudi litoželezni woki, če pa želite najbolj univerzalno, najbolj vsestransko različico, MVP-ja kuhinjske posode, kupite univerzalno gus ponev, ki ima na drugi strani prijemalo in poleg dolgega ročaja tudi pokrov.

Litoželezna ponev lahko nadomesti vse druge ponve, ponve za žar in pladnje ter vam omogoča odlično pečen zrezek, da se vaš počasi pečen piščanec stopi v ustih, da vam pečena hrana postane hrustljava in da hitro in enostavno spečete celo kruh in pico. Ja, gus ponve niso samo za zrezke, v njih lahko pečemo, dušimo, cvremo. Z eno posodo bo vaša kuhinja postala steakhouse, picerija, pekarna in kreativni laboratorij za široko paleto klasičnih in inovativnih jedi.

Lava je turški proizvajalec z več kot 40-letnimi izkušnjami pri proizvodnji litoželeznih posod. Vsak kos se preveri posebej in preizkusi v tovarniški testni kuhinji. Rezultat so lepo oblikovani modeli, katerih priljubljenost zaradi kombinacije zmerne cene (za polovico cenejša od najdražjih blagovnih znamk na trgu) in visoke kakovosti hitro narašča.

Zakaj je litoželezna ponev tako pomembna v kuhinji?

Skrivna posoda iz gusa je material, iz katerega so narejene. Lito železo je izredno gost in odporen material, ki fantastično zadržuje toploto. Zaradi tega so te ponve skoraj večne, zato lahko na običajnem štedilniku in v domači pečici razvijate visoke temperature ter pečete pri stabilni temperaturi, kar omogoča hitrejše in boljše kuhanje, ne da bi morali nenehno nastavljati plamen in premikati ponev. Zaradi litega železa je ta posoda enako primerna za kuhanje na plamenu in v pečici.

Kako pripraviti ponev iz litega železa?

Če želite sprostiti potencial posode, jo morate pripraviti za kuhanje. Ponev postavite na največji ogenj in pustite, da se čim bolj segreje, mora zažareti. Odstranite vročo ponev z ognja in jo namastite, tako da jo dobro podrgnete s krpo ali kuhinjskim papirjem, namočenim v olju. Lahko uporabite olje, katerega ga želite, toda najbolj varna so tista z nevtralnim okusom in več točkami za dimljenje, kot je oljna repica ali sončnično olje. Namaščeno ponev vrnite na zmerno toploto in pustite, da se segreva približno 10 minut, oziroma dokler se maščobna plast ne vpije in popolnoma posuši. V tem postopku bo tanka plast olja postala tanka plast polimeriziranega olja, kar je ključna razlika. Ko se olje polimerizira, ustvari mikroskopsko plast, ki se prilepi na kovino in posodo hrani tako kot plastična folija hrani hrano. V dobro pripravljeni ponvi se hrana ne drži in njene površine ni mogoče poškodovati.

Kako vzdrževati litoželezno ponev?

Govorice, da se gosje ponev ne sme prati z gobami in detergenti za posodo, je pogost mit. Ponev, ki jo redno in pravilno vzdrževana (zgoraj opisani postopek) in segrevana (ponev moramo segrevati vsaj 10 minut, preden začnemo na njej kuhati), zaščitimo s plastjo polimeriziranega olja, ki ga detergenti ne morejo kar tako raztopiti. S pranjem posode boste ostanke hrane in olja odstranili od kuhanja, ne da bi poškodovali njegovo površino. Edinega, česar ne smete storiti, je, da ponev namočite v vodo in jo operete v pomivalnem stroju. Še vedno toplo ponev po kuhanju obrišite s kuhinjskim papirjem in odstranite vse, kar je ostalo na njej. Nato jo lahko operete v topli vodi in detergentu, takoj jo posušite s krpo ter ponovno ogrejete in namastite. Od pranja do ponovne priprave posode naj mine čim manj časa. Upoštevajte teh nekaj pravil in svojo najljubšo gus ponev boste lahko prepustili svojim potomcem v odličnem stanju.

Kaj lahko skuhate v eni litoželezni ponvi?

Dobesedno na stotine jedi. Če radi kuhate, potem je težko da bo litoželezna ponev sploh pristala v omari. V gus ponvi lahko seveda spečete zrezek, burgerje in ribe, vendar bo to delovalo veliko bolje kot pleh tudi za večje kose mesa, kot je cel piščanec, za pice in enostavnejši kruh, za pečenje zelenjave za priloge in solate, testenine, omlete in fritate, paniranje in cvrtje, pa tudi za sladice, kot so pite, sladke galete in palačinke. Izbrali smo nekaj preizkušenih receptov, ki kažejo, kako lahko ena posoda na nešteto načinov spremeni vašo kuhinjo.

GRILL

Porterhouse steak

Brez gus ponve niti ne pomislite na pečenje zrezkov doma. Le litoželezna ponev lahko ustvari dovolj visoko površinsko temperaturo in zagotovi stabilno in enakomerno toploto zaradi debeline litega železa, dejavnika, ki je potreben za pravilno pečen zrezek. Še boljše rezultate boste dosegli, če boste ponev segrevali 20 minut pod grelnikom v pečici ali pri najvišji temperaturi pečice. Na gus ponvi lahko spečete skoraj vsak zrezek, zdaj pa lahko kupite tudi starano govedino.

Za steak

  • porterhouse steak
  • 1 žlica olja
  • sol in sveže mlet poper
  • 3 žlice masla na sobni temperaturi
  • groba ali cvetna sol

Pred pečenjem meso hranite vsaj 30 minut na sobni temperaturi. To bo pomagalo hitreje in enakomerneje peči. Gus ponev segrevajte na močnem ognju, dokler se ne segreje dovolj, da ne morete držati roke 10 centimetrov nad njo. Mesu dodajte veliko soli in popra. Sol bo pomagala oblikovati skorjo.

Na vročo ponev dajte malo olja, če je ponev dovolj vroča, bo olje kadilo. Dodajte zrezek. Pečemo približno 4 minute na eni strani, dokler ne dobi temno rjave skorjice. Zrezka ne obračajte.

Vzamemo ga na desko, meso hitro narežemo. Začnite od kosti na sredini navzven, pravokotno na kost. Na vsaki strani kosti morate dobiti rebra, široka 2-3 centimetre. Porterhouse lahko spečete tudi brez tega koraka.

Zrezek vrnite v ponev, pecite na drugi strani. V ponev dodajte maslo in ga pustite, da se stopi, mesne sokove z maslom žličite po zrezku, dokler se ne speče. Mesa ne prepečite, zrezek mora biti medium-rare, kar v tej fazi pomeni 4 minute pečenja.

Steak damo na večji krožnik in ga pustimo počivati, prelijete ga z malo soka masla iz ponve, posolite z grobo soljo in postrežete na čim bolj toplem krožniku.

PIZZA

Za testo

  • 400 g moke z vsaj 10 g beljakovin
  • 275 g vode
  • 10g soli
  • 4 g suhega kvasa
  • 8 g oljčnega olja

V skledo damo moko, dodamo kvas, vse skupaj dobro premešamo, dodamo vodo in olje, premešamo s kuhalnikom, solimo. Dobro premešajte in ne skrbite glede teksture testa, sprva se morda zdi pretrdo in presuho, ko pa se začne tvoriti gluten in ko kvas začne delovati, bo postalo mehko in elastično. Mešajte, dokler ne vidite več suhih delov ali moke.

Testo pustimo v posodi, posodo dobro zapremo s plastično folijo in pustimo stati 8 do 24 ur. Ta faza se imenuje proofing in je ključnega pomena, ker v testu razvije mrežo glutena. Proofing lahko opravite tudi v hladilniku, vendar potem traja vsaj dvakrat dlje. V nasprotnem primeru počasneje vzhaja testo, bolj okusno je.

Ko je prva faza končana, mora biti testo mehko, razlitega videza, vendar elastično, z zračnimi mehurčki. Previdno ga stresemo na pomokano desko. Ta recept je namenjen testu, ki ga ne gnetemo, temveč ga nežno razvlečemo in zložimo, da okrepimo strukturo.

Kroglo testa razrežite na dva enaka dela. Vsak del vzemite v roko in previdno primite za rob ter ga zložite od zgoraj navzdol in pritisnite na spoj. Zložite četrtino za četrtino, dokler ne dobite prave kroglice. Površina testa mora biti zategnjena, vendar ne sme pokati.

Na tej stopnji imate dve možnosti. Ponev lahko naoljite in v posodo daste kroglico testa, vendar poskrbite, da je celota premazana z oljem. Pokrijte s plastično folijo in pustite nekaj ur stati pri sobni temperaturi. Končano testo lahko daste tudi v folijo ali zamrznete. Lahko ga pokrijete s krpo in pustite, da še bolj vzhaja na deski ali v hladilniku. Odvisno od tega, koliko časa imate.

Ko bo testo stalo se bo le malo razvleklo, tako bo dobilo še več zraka in zračnih mehurčkov, postalo pa bo še bolj gladko in elastično. Če ste ga vzhajali v ponvi, ga s prsti le raztegnite proti robovom. Če naletite na zelo velike zračne mehurčke, jih pritisnite.

Na testo damo omako in druge sestavine, nato vse skupaj postavimo v pečico, ogreto na 250 stopinj, in pečemo približno pol ure.

Druga možnost je, da testo razvaljamo na deski in pečemo v vroči ponvi. Testo za pico enakomerno razporedite po delovni površini, pri čemer pazite, da na sredini ni pretanko ali pregosto na robovih, malo močite. Vročo ponev premažemo z malo oljčnega olja.

Testo na hitro razporedimo v ponev in robove nekoliko pritisnemo proti stenam ponve. Ko se na testu pojavijo mehurčki, dodajte omako v tankem sloju, nato še ostale sestavine in na koncu dodajte mocarelo in parmezan. Narežite mocarelo in pustite, da iz nje izteče čim več vode. Ponev postavimo v pečico in pečemo 14 do 16 minut, dokler ni pica popolnoma pečena. Ko je pica končana, previdno odstranite ponev (zaščitite si roke), jo nagnite in pustite, da pica zdrsne na desko ali krožnik. Tako lahko spečete več pic zaporedoma, kot bi imeli majhno picerijo v hiši.

PEČENJE

Solata s pečeno peso in kozjim sirom ter slano granolo

Sestavine

  • 2 veliki pesi, olupljena in narezana baby beetroot, obrezana,
  • 1 žlica vode
  • 2 žlici dobrega ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 pomaranči, olupljeni
  • 1,5 žlice vinskega kisa
  • 1 čajna žlička gorčice Dijon
  • 1 čajna žlička medu
  • 200 g solate
  • 1/2 vijolične čebule, narezane na tanke rezine (ločene plasti po rezanju čebule)
  • 150g mladega kozjega sira

Slana granola

  • 1 jajčni beljak
  • 35g orehov
  • 55g kvinoje
  • 2 žlici semen (pinjole, sončnice, buče, ki jih lahko kupite in pripravljena mešanica)
  • 1,5 čajne žličke semen koromača

Pečico segrejte na 190 stopinj. Peso narežemo, položimo na vročo gus ponev, nalijemo malo olivnega olja, soli, popra, premešamo in na kratko spečemo z vseh strani. Vstavite v pečico, ponev lahko rahlo pokrijete z aluminijasto folijo, vendar vam ni treba. Pečemo 30 minut oziroma dokler pesa ne postane mehka. Pekač vzamemo iz pečice, peso odstranimo iz posode in pustimo, da se ohladi. Ponev obrišemo, pustimo, da se posoda ohladi in naredimo granolo.

Beljake dajte v skledo, mešajte, dokler se ne speni, ne potrebujete snega. Dodamo orehe, kvinojo, mešanico semen in koromač. Dobro solimo in popramo. Premešajte. Ponev segrejte na zmernem ognju, dodajte mešanico in zmes pecite na eni strani. Ko postane hrustljava in dobi zlato barvo, se obrne in peče na drugi strani. Ko je skoraj končano, ga nadrobite in med mešanjem še malo popečete. Granolo odstranite iz ponve, pustite, da se ohladi. Granolo lahko naredite vnaprej in jo shranite v kozarec.

Pomarančo olupite, naribajte in stisnite sok. Naredite to nad posodo, da ujamete ves sok. Stisnite 1,5 žlice soka, nato dodajte kis, gorčico, med in preostalo oljčno olje. Dodajte sol in poper. Pečeno rdečo peso prelijemo z dvema žlicama dresinga in premešamo.

V skledo damo rezine solate, čebule in pomaranče. Zalijte s prelivom in premešajte. Razdelite na krožnike, na solato položite rdečo peso in nato kozji sir. Zalijte s preostalim prelivom, dodajte malo kozjega sira in šele na koncu granolo, da ostane hrustljava.

POČASNO PEČENJE

Počasi pečen piščanec s krompirjem – azijska različica

Sestavine

  • 1 cel piščanec
  • 1 žlica soli
  • sveže mlet poper
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 5 žlic korejske čili paste (gochujang, v azijskih trgovinah)
  • 2 glavi česna
  • 1 kos (3 cm) svežega ingverja, po želji
  • 500 g krompirja, cel majhen ali grobo narezan
  • 5 mladih lokov
  • 2 limeti
  • 2 žlički medu

Pečico segrejte na 150 stopinj. Pomembna je natančnost temperature, če jo imate, uporabite termometer v pečici. Piščanca posušite s kuhinjskim papirjem in položite na pekač. Posolite in popoprajte na zunanji in notranji strani.

V skledi zmešajte korejsko čilijevo pasto in 1/4 skodelice oljčnega olja. Naribajte malo česna in ga dodajte. Bučo olupite, naribajte in iztisnite sok. Premešajte.

Preostale česnove glave pustite cele, le prerežite jih na pol po širini. Dve polovici damo v piščanca. Piščančje krakce zavežite s kuhinjsko vrvico.

Gus ponev damo na srednje močan ogenj. Celoten piščanec premažemo z mešanico čilija, olja, ingverja in česna.

V skledo damo krompir, preostale polovice česna, 2 žlici olivnega olja in preostalo mešanico čilija, dodamo malo soli in popra ter vse premešamo.

Nato damo v ponev krompir s česnom, ki ga razporedimo čim bolj proti robovom, da naredimo prostor za piščanca. Polovice česna položite na sredino ponve, tako da rezane stranice obrnete navzdol. Sledi piščanec, ki ga damo v ponev in vse skupaj v ogreto pečico. Ko je piščanec pečen, se bo maščoba pomešala s česnom in čilijem ter vse namočila v bogat okus. Prepričajte se, da pod piščancem ni krompirja, saj se ne bo enakomerno pekel.

Glaziranega piščanca in krompir postrezite naravnost iz ponve. Medtem ko se piščanec peče, krompir enkrat ali dvakrat premešajte, da se zmeša s sokovi iz pečenja. Pečemo 2,5 do 3 ure, dokler se krompir popolnoma ne zmehča. Prepričajte se, da je piščanec pečen s premikanjem batka, ki mora biti ohlapna in mehka.

Ponev vzamemo iz pečice, pečenega piščanca prestavimo na desko za rezanje. Pazite, da počiva 10 do 15 minut, nato ga razrežite na koščke. Pečen krompir v ponvi le rahlo pritisnemo s hrbtno stranjo žlice, da vanj vstopijo sokovi peke.

Na diagonalo na drobno nasekljamo 5 mladih čebul. Limete prerežite na polovico. Eno polovico narežemo na rezine. Stisnite drugo polovico. V limetin sok vmešajte med. Poskusite s krompirjem, po potrebi dodajte sol. Potresemo jih s sesekljano mlado čebulo. Na krompir v ponvi razporedimo narezan piščanec. Dodamo rezine limete, po želji iz pečenega česna iztisnemo malo soka. Dolgo pražen česen postane sladek in razvije blago aromo. Postrezite na sredino mize, v ponvi.

KUHANJE

Školjke v vinu

Sestavine

  • 1 kg školjk, očiščenih
  • ½ kozarci belega vina
  • 60 g masla
  • 1 por, samo bel del, nasekljan
  • 1/4 čajne žličke paprike
  • 3 žlice svežega lista prešin, sesekljan
  • sol
  • sveže mlet poper

Ponev segrevajte 10 minut na zmernem ognju. Na vročo ponev damo olje, dodamo por in papriko, na kratko prepražimo in deglaziramo z vinom. Povečajte plamen in zavrite.

Ko tekočina zavre, zmanjšajte plamen na srednje močan, dodajte školjke in pokrijte. Kuhajte, dokler se školjke ne odprejo in se ne dvignejo, trajalo bo približno deset minut. Zavrzite školjke, ki se niso odprle. Potresemo s peteršiljem, dodamo malo soli in popra, postrežemo naravnost iz ponve s kruhom.

CVRTJE

Falafel

Sestavine

  • 150 g suhe čičerike
  • 1/2 rumene čebule, drobno sesekljane
  • 2 stroka česna, zdrobljen
  • 1 žlica svežih listov peteršilja, nasekljanih
  • 2 žlici svežega koriandra, nasekljanega
  • 1/4 čajne žličke kajenskega popra
  • 1/2 čajne žličke mlete kumine
  • 1/2 čajne žličke mletega kardamoma
  • 1/2 čajne žličke pecilnega praška
  • 3 žlice vode
  • 1,5 žlice moke
  • veliko olja za cvrtje
  • 1/2 čajne žličke sezamovih semen
  • sol

Dan prej čičeriko čez noč namočimo v vodo. Postati mora vsaj dvakrat večja.

Čičeriko odcedimo, primešamo ji čebulo, česen, peteršilj in koriander. Najbolje bi bilo, da vse zmeljete v stroju za mletje mesa, enkrat na najmanjšem nastavku, ki ga imate. Če nimate stroja za mletje mesa, maso na kratko zmeljite v multipraktiku, 30 do 40 sekund, da vse sesekljate, vendar ne postane pasta. Čičerika ne sme razpadati. Dodamo začimbe, pecilni prašek, sol, moko in vodo. Ročno dobro premešajte in pred uporabo pustite v hladilniku vsaj 1 uro.

Litoželezno ponev postavite na srednje močan ogenj, da se segreje, dodajte toliko olja, da v ponvi doseže 7 cm višine. Natančna temperatura olja je zelo pomembna. Olje segrejte na 180 stopinj.

Navlažite si roke. Na dlan pritisnite žlico čičerike, naredite majhno pleskavico ali kroglico velikosti oreha. Uporabite lahko tudi mokro žlico za sladoled. Potresite kroglice s sezamom in jih cvrite 4 minute, da dobro porjavijo in se popolnoma skuhajo. Pomembno je, da se notranjost falafela popolnoma posuši. Falafel odstranite z votlo žlico in odvečno olje odcedite na kuhinjski papir. Postrezite takoj. Lahko pripravite solate s falafelom in omakami, jih postrežete s humusom, pita kruhom ali v sendviču.

KRUH

Hiter mehki kruh

V gus ponvi lahko spečete tudi bolj klasičen kruh, beljakovinski kruh in sočen koruzni kruh. Izbrali smo veliko hitrejši, preprostejši recept za mehki kruh, ki ga lahko postrežete kot samostojno jed in ga potopite v humus, praženo papriko, maslo s stepeno smetano ali kakšen pikanten dip. Recept temelji na tehniki kitajskega binga kruha, daljnega sorodnika flatbreada. Vključno z gnetenjem in dvigovanjem testa je ta kruh narejen v dobri uri in pečice ne potrebujete.

Sestavine

  • 2 žlički aktivnega suhega kvasa
  • 3,5 žlice sladkorja
  • 2,5 žličke soli
  • 4 skodelice moke plus za škropljenje

Za glazuro

  • 1 žlica sojine omake
  • 1,5 žličke sladkorja
  • 2 žlici vode sezamovo seme

V skledi zmešajte kvas, 2 žlici sladkorja, 2 žlički soli in 2 skodelici tople, vendar ne vroče vode. Mešajte, dokler se vse ne raztopi. Pustite na sobni temperaturi 5 minut, dokler kvas ne deluje.

Dodamo moko in z leseno žlico zamesimo testo. Bilo bo neurejeno, lepljivo in bo imelo suhega mesta, vendar ne skrbite. Posodo pokrijemo s plastično folijo in pustimo stati približno eno uro na vročini. Ko se testo podvoji, ga previdno razvaljamo na pomokani deski.

Gnetemo tako, da postopoma dodajamo več moke, če je vaše testo preveč lepljivo, vendar ne pretiravajte. Testo mora postati mehko, elastično in ostati nekoliko lepljivo.

Testo razdelimo na dva enaka dela. Desko dobro pomokajte, polovico testa pokrijte s plastično folijo, da se ne izsuši. oblikujte kroglice iz testa in razvaljajte v kroge.

Na srednje močnem ognju segrejemo ponev. Biti mora vroče, vendar se ne sme kaditi.

Testu očistite odvečno moko. Na tej stopnji lahko testo premažete z malo sezamovega ali olivnega olja. Če pripravljate kruh z dodatki, kot so hrustljava slanina, sir in podobno, jih dodajte tudi v tej fazi.

V ponev damo nekaj kapljic olja, zavrtimo ponev, da se maščoba enakomerno porazdeli.

Kruh damo v ponev, pokrijemo in pečemo, dokler dno ne dobi zlate skorjice. Ponev nekoliko premaknite na ogenj, da se toplota še bolj enakomerno porazdeli. Glede na velikost ponve in debelino testa boste potrebovali 5 do 10 minut za eno stran.

Kruh obrnemo, ponovno pokrijemo in pečemo do konca. Spečemo tudi drugo polovico testa. Kruh postrezite na sredini mize, namenjen je zaužitju z rokami in namakanju v dipe.

Če želite glazirati kruh, v skledi zmešajte sojino omako, sladkor in vodo in premešajte, da se sladkor stopi. Testo pred peko obvezno premažite s sezamovim oljem, nato še z glazuro. Na koncu potresemo s sezamovimi semeni.

SLADICE

Brownie torta

Litoželezna ponev je primerna za pripravo torte, ki jo spečete na štedilniku, v pečici ali celo na žaru.

Sestavine

  • 100 gramov + 1 žlica moke
  • 1/2 čajne žličke cvetne soli
  • 1/4 čajne žličke pecilnega praška
  • 200 g čokolade za kuhanje, vsaj 70% kakava, nasekljanega
  • 60 g masla + še malo, da namažemo ponev
  • 2 žlici olja
  • 3 velika jajca
  • 50 g sladkorne demerare
  • 50 g kristalnega sladkorja
  • 2 žlički vanilijevega ekstrakta
  • vanilijev sladoled za postrežbo

Če nameravate torto speči v pečici, jo segrejte na 180 stopinj. V posodi zmešamo moko, sol in pecilni prašek. V velikem loncu zavremo veliko vode, na paro postavimo posodo za kuhanje na pari. Dodamo čokolado, maslo in olje. Čokolado med nenehnim mešanjem stopite, dokler ne dobite gladke mase. Odstavimo, pustimo, da se 5 minut ohladi.

V stopljeno čokolado dodajte jajca, sladkor in vanilijo. Mešajte z metlico, dokler ne dobite gladke mase in dokler se vse ne poveže. Moki dodajte čokolado. Previdno premešajte, da se vse sestavine povežejo.

Litoželezno ponev segrejemo, premažemo s stopljenim maslom in vlijemo mešanico za brownie torto. Poravnajte površino s hrbtno stranjo žlice. Ponev pokrijemo in pečemo na plamenu ali rešetki ali postavimo v pečico in pečemo 35 minut. Če želite preveriti, da je torta pečena, jo nabodite z zobotrebcem ali leseno palčko za nabodala. Če pridejo ven suha, je torta gotova. Brownie torto narežemo na rezine in ponudimo z vanilijevim sladoledom.

Ponudba