MAJHNI NASVETI ZA DOBER ŽAR

Za dober žar je zelo pomembno, da izberete pravo meso. Seveda na žaru pečete piščanca, svinjino, jagnjetino, ribe ali zelenjavo in vse to je lahko zelo okusno. Toda steak je vseeno nekako vladar žara in le malo se lahko primerja s sočnim steakom na žaru.

Nekaj nasvetov za dober žar

Če se odločite, da steak ali kakšno drugo meso vržete na žar, poskusite z našimi recepti za marinado. Ne glede na to, katero hrano izberete, boste na ► najboljših žarih iz naše ponudbe spekli najboljše dobrote. Vključuje številne modele na oglje ali plin ter široko paleto cen.

Marinada za steak:

  • 4 žlice gorčice
  • 3 stroki česna, zdrobljeni
  • Sok in lupina 1 neškropljene limone
  • Ščepec mlete rdeče paprike
  • 2 vejici rožmarina, sesekljani listi / iglice

Vse sestavine zmešajte, premažite z mešanico 2 steaka (posamezna teža približno 1,1 kg) in pustite v hladilniku do 2 uri. Po tem je meso pripravljeno na žaru!

Piščančja marinada:

  • 6 neškropljenih limon
  • 0,5 skodelice oljčnega olja
  • 4 stroki česna, zdrobljeni
  • Sol in sveže mlet poper

Vse sestavine položite v vrečko na zadrgo in dodajte do 6 beder. Meso dobro pokrijemo z marinado in pustimo v hladilniku 1 do 6 ur.

Marinada za jagnetino:

  • Pest posušenega origana
  • Skodelica oljčnega olja
  • 8 sesekljanih strokov česna
  • Sok in lupina 2 neškropljenih limon
  • 5 žlic gorčice

Vse sestavine zmešajte, količina naj zadošča za 1 kos jagnjetine. Meso dobro namočimo v marinadi in pokrijemo s plastično folijo. Pustite v hladilniku 1 uro. Za maksimalno dober okus marinirajte čez noč.

Ne glede na meso, ki ga izberete za žar je dobro, da ko ga vzamete z žara, da nekaj časa počiva. Odstavite ga za nekaj časa, približno 10-15 minut, pokrijete s folijo. Tako boste ohranili njegove sokove, meso bo bolj sočno, mehkejše in bogatejše z okusi ter imeli dober žar.