Zelenjava na žaru

Splošna pravila peke zelenjave na žaru

  1. Zelenjavo dobro naoljimo, saj se zaradi svoje nežne strukture na ognju hitro izsuši, olje pa ohrani vlago, nanesene začimbe ostanejo na zelenjavi.
  2. Zelenjavo za peko narežemo na enakomerne, 6 do 10 mm debele kose.
  3. Za lažje delo uporabimo nabodala, vok ali žar posodo za zelenjavo.
  4. Naredimo lahko zelenjavne žepke in zelenjava je sočna, žar pa čist.
  5. Pečemo kratek čas na srednji temperaturi, za kompaktnejšo zelenjavo koristimo dve temperaturni coni – zapečemo na vročini, dokončamo indirektno.

Beluši

S prsti odlomimo oleseneli konec belušev, s čopičem za hrano jih namažemo z ekstra deviškim olivnim oljem, posolimo in največ 9 minut pečemo na srednji direktni temperaturi. Za lažje obračanje belušev vzamemo dve nabodali in nanju vodoravno nataknemo od 6 do 8 belušev. Pečene beluše lahko poškropimo s sokom na žaru pečene limone.

Čebula

Narežemo centimeter debele rezine, jih solimo, naoljimo in pečemo 3 minute na vsaki strani na srednji temperaturi. Za lažje obračanje nataknemo rezine na kovinska nabodala. Preden postrežemo, jih lahko polijemo z balzamičnim kisom.

Jajčevec

Centimeter debele rezine jajčevca naoljimo z olivnim oljem, posolimo in pečemo na srednji direktni temperaturi 5 minut na vsaki strani. Pečenim dodamo malo balzamičnega kisa in jih posujemo s svežo meto ali s feta sirom.

Cvetača

Cvetača je mesnata in polnega okusa, hkrati pa je bogata z vitamini in minerali. Če ji dodamo nekaj zelišč in olja ter jo popečemo na žaru do zlato rumene barve, je lahko še kako okusna. Dobro gre skupaj tudi s pestom.

Bučke

Bučke na žaru so v času piknikov nepogrešljive in nanje se pogosto spomnimo. Preprosto jih narežemo, naoljimo in položimo na žar. Bučke postanejo sladke in izjemno okusne. Hkrati pa so tudi izjemno zdrave, zato so odličen dodatek k jedem na žaru.

Krompir

Krompir na žaru, pravilno zapečen in začinjen, je odličen, zahteva pa nekaj več dela kot ostala zelenjava na žaru. Najhitreje ga pripravimo, če ga predhodno skuhamo do polovice, potem narežemo na manjše kose, naoljimo in začinimo z mešanico začimb, nataknemo na nabodala in pečemo nekaj minut na vsaki strani (direktna srednja vročina).

Najbolje ga pripravimo, če surovi krompir narežemo na kose, jih naoljimo in začinimo z začimbno mešanico za pečeni krompir. Krompir stresemo v žar posodo za zelenjavo in indirektno pečemo na srednji temperaturi dobro uro. Občasno ga premešamo.

Paprika

Paprike razpolovimo, odstranimo semena, naoljimo, začinimo z rožmarinom, timijanom, soljo in poprom, pečemo na srednji direktni temperaturi 6 do 8 minut vsako stran, dokler ne začne odstopati koža.

Paradižnik

Češnjev paradižnik nataknemo na nabodala, namažemo z oljem, pečemo 5 do 7 minut in med peko nabodala (kovinska ali namočena lesena) obračamo.

Večje paradižnike razpolovimo, pazljivo odstranimo semena, odrezano stran naoljimo, posolimo in popopramo. Paradižnike z odrezano stranjo navzdol položimo na žar in pečemo 4 do 5 minut na direktni srednji temperaturi. Pečene položimo na krožnik, malo posolimo, popopramo in dodamo narezano baziliko.

Brstični ohrovt

Če brstični ohrovt popečete na žaru, zelenjava pridobi povsem nov okus. Postane bolj hrustljav in veliko bolj okusen kot le prekuhan brstični ohrovt, ki ga otroci običajno ne marajo. Brstični ohrovt ni po okusu vsakega, a vredno je poskusiti ali vam ustreza, če ga pripravite na žaru.

Priporočamo branje

Majhni nasveti za dober žar

Preberite tudi

Nakupovalna košarica
Scroll to Top